Eşti aici

Grădinița de lilieci din Lușca

Ce este ”Grădinița de lilieci din Lușca”?

Un proiect dezvoltat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Primăria oraș Năsăud și Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor, centrat pe o colonie de maternitate a speciei Rhinolophus hipposideros, o specie de lilieci mediteraneeni, compusă din aproximativ 20 de femele care se adună pentru nașterea, creșterea și emanciparea unei noi generații de lilieci, colonie monitorizată prin aparatură video infraroșu, inertă din punct de vedere ecologic și al impactului de mediu.

Care sunt obiectivele proiectului?

  1. Obiectivul ecologic: conservarea habitatului liliecilor, protejarea liliecilor, în conformitate cu legislația europeană și românească de mediu;
  2. Obiectivul educativ: observarea acestei secții de științe ale naturii în spațiul natural și în timp real, de către elevi și profesori de biologie și alte științe conexe ecologiei, în vederea susținerii procesului de învățământ românesc prin digitalizarea acestuia;
  3. Obiectivul științific: platforma online oferă posibilitatea observațiilor științifice în intimitatea coloniei de maternitate, respectând toate precauțiile conservaționiste, în conformitate cu metodologia științifică din domeniu.

Cui se adresează acest proiect?

  1. Tuturor profesorilor de biologie și științe conexe, care pot organiza, în colaborare cu muzeograful cu atribuții în domeniu, ore online având ca temă liliecii, rolul acestora în ecosistem, cunoașterea lor științifică și demontarea mitologiei negative despre aceștia.
  2. Cercetătorilor științifici care doresc să monitorizeze evoluția unei colonii de maternitate.

Cum funcționează proiectul?

Persoana de contact pentru organizarea orelor de biologie/ecologie online:
Muzeograf Crin-Triandafil Theodorescu, tel. 0745 795 795, email triandafil96@yahoo.com

Vă așteptăm pentru colaborări!