Eşti aici

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂSĂRILOR

Data: Joi, 1 Aprilie, 2021 - 12:00
Loc: Muzeul Bistrita, str. G-ral Grigore Balan, nr. 19

,,Nici o pasăre nu are zbor prea înalt, dacă nu zboară cu aripi proprii.”
William Blake
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂSĂRILOR este sărbătorită anual pe data de 1 aprilie, încă din 1906, anul adoptării documentului ,,Convenția Internațională a Păsărilor”, deosebit de important în protejarea avifaunei (unele specii fiind pe cale de dispariţie). Această zi este marcată în fiecare an la nivel global sub titulatura „Omul și biosfera”, din cadrul programului Unesco. În România, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂSĂRILOR a fost celebrată din perioada interbelică, în special în școli. Societatea Ornitologică din România a contribuit la reînvierea acestei sărbători, care în comunism a intrat în uitare, din anul 1994 fiind sărbătorită anual prin prezentări și activități de teren menite să contribuie la conștientizarea importanței faunei aviene și la protejarea acesteia (https://romaniasalbatica.ro/.../ziua-internationala-a...).
În țara noastră, fauna s-a confruntat de-a lungul timpului cu numeroase provocări din cauza distrugerii habitatelor în urma activităților economice. Astfel, au fost promulgate o serie de legi menite să susțină protecția unor specii aflate majoritar pe cale de dispariție, la nivel național și internațional. Dintre speciile de păsări protejate din România putem menționa cocoșul de mesteacăn, cocoșul de munte, corbul, dropia, egreta mare, egreta mică, lebăda de iarnă, lopătarul, pelicanul comun și creț, stârcul cenușiu, rândunica, șorecarul comun, vulturul pleșuv brun, vultur pescar, uliul alb și sur etc.(http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Index:Animale_ocrotite).
Cu acest prilej, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Secția de Științele Naturii, va desfășura activități on-line joi 1 aprilie 2021, începând cu ora 10, cu elevii Școlii Gimnaziale ,,Ștefan cel Mare” Bistrița, clasa a VI-a C, sub coordonarea prof. Florina Codorean, clasa pregătitoare C, îndrumați de prof. înv. primar Lia Sas, clasa pregătitoare D, coordonați de prof. înv. primar Adela Gherman și preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit ,,Căsuța cu povești” Bistrița, îndrumați de prof. înv. preșc. Liana Horga și Diana Rus. Copiii vor afla curiozități din lumea păsărilor, măsuri de protecție ale acestora, precum și informații legate de speciile periclitate din România.
Cercetător științific, dr.Marius Horga
Muzeograf, Alina Lehaci