Eşti aici

Spiritualitate crestina la Dunarea de Jos

Data: Marţi, 10 Septembrie, 2019 - 18:00
Loc: Muzeul Bistrita, Str. G-ral Grigore Balan, nr. 19

Cazania lui Varlaam, Biblia de la Blaj și tipărituri brâncovenești expuse la
Muzeul Bistrița
În cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari și al Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud prezintă expoziția temporară Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos. Contribuția tipăriturilor bisericești la dezvoltarea culturii și limbii române realizată de Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi. Printre cele aproximativ 30 de icoane de patrimoniu și 10 exemplare de carte veche bisericească care pot fi văzute în expoziție se află și Cazania lui Varlaam -1643, Biblia de la Blaj-1759 și tipărituri brâncovenești.
Plecând de la importanța istorică, artistică și documentară a exponatelor prezentate publicului bistrițean, curatorii expoziției, pr. Cosmin Ilie (Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos) și dr. Alexandru Chituță (Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi) declară: ”Acest proiect expozițional își propune aducerea în fața publicului a unor exemplare de carte veche apărute, începând cu secolul al XVII – lea, în cele mai importante tipografii din țară. Manifestarea valorifică tipărituri bisericești și manuscrise de muzica psaltică ce conțin semnăturile diverselor personalități ale vremii și însemnări importante. Pentru a îmbogăți proiectul expozițional au fost incluse și icoane de patrimoniu (sec. XVIII - XIX) care, alături de exemplarele de carte veche, nu fac decât să întregească tabloul amplu al conștiinței spirituale și naționale a poporului român și să evidențieze rolul determinant și providențial al Bisericii Ortodoxe Române și al slujitorilor ei în crearea limbii literare românești, a dezvoltării învățământului românesc precum și a progresului cultural”.
Vernisajul expoziției se va desfășura marți, 10 septembrie 2019, ora 18:00, la sediul Muzeului Bistrița, str. Gen. Grigore Bălan nr. 19.
Vă așteptăm cu drag!
Manager,
Alexandru Gavrilaș