Eşti aici

Portrete de mame măierene

Data: Sâmbătă, 20 Martie, 2021 - 12:45
Loc: Muzeul „Cuibul Visurilor” Maieru

Portrete de mame măierene
(expoziţie de fotografie)
«Stau câteodată minute în şir şi o privesc pe mama. Slabă cu ochii foarte blânzi şi cu părul peste care în ultimele toamne au picurat parcă boabe de brumă. Munceşte toată ziua, până seara târziu. Aseară, pe când torcea, mi-am oprit privirea asupra gingaşelor sale mâini. Ce frumoase erau mâinile mamei! Am stat de vorbă cu ele, copleşit de hărnicia lor. Dar în gând, să nu priceapă mama: „Voi m-aţi legănat zile şi nopţi de-a rândul. M-aţi mângâiat pe frunte când făceam o faptă frumoasă care o mulţumea pe mama. Mi-aţi purtat mâna când începusem să scriu primele litere. Și tot voi, neobosite, îmi cuprindeaţi obrajii când aveam vreo supărare. Vă simţeam mângâierea dulce chiar şi atunci când eram departe de mama, te miri unde, la scăldat, ori în bancă. Eraţi parcă lângă mine şi în seara aceea când m-am rătăcit prin pădure!”» (fragment din „Mâinile mamei” scris de Eusebiu Hădărău, elev în clasa a VII-a, în anul 1967; fragment preluat din «Cuibul visurilor - revistă cultural-literară a Cercului Literar „Liviu Rebreanu” din Școala Generală Maieru» – nr. inaugural, noiembrie 1967).
Fiindcă luna martie este prin excelenţă luna femeilor şi a mamelor din viaţa noastră, a tuturor, începând cu data de 20 martie 2021, sub egida Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul „Cuibul Visurilor” Maieru vă invită la o nouă expoziţie de fotografie- „Portrete de mame măierene”.
Adunate de la localnicii din Maieru, fotografiile, unele vechi, chiar de aproape 100 de ani, au fost prelucrate, expoziţia reunind, aşadar, fotografii care înfăţişează diverse portrete ale mamelor din această localitate, portrete filtrate prin obiectivul vechiului aparat fotografic de atunci şi reinterpretate acum fie prin ochii noştri de „copii” care am fost cândva, fie prin ochii noştri ai celor care am străbătut, mai mult sau mai puţin, valurile anilor.
De la mamele tinere de odată, cu un copil sau chiar cu mai mulţi de 10, până la bunicile sau străbunicile cu argint în păr, dar toate cu aur în inimă. De la mamele cu zâmbetul mereu pe buze până la cele rămase văduve, căzute pe gânduri sau cu lacrimi în ochi, câte ipostaze nu ne pot fi înfăţişate prin aceste portrete !?
Haideţi să ne reîntoarcem acasă, acasă fiind locul unde este mama, locul unde am învăţat primele cuvinte şi am făcut primii paşi. Haideţi să vorbim cu mamele noastre doar cu gândul, atunci când doar inima vorbeşte. Haideţi să ne naştem din nou pentru că, atunci când noi ne naştem, se naşte şi mama. Dar, mai ales, haideţi să ne întoarcem la început pentru că începutul tuturor începuturilor este mama.
Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 20 martie – 20 aprilie 2021, la Muzeul „Cuibul Visurilor” Maieru.
Muzeograf,
Partene Viorel-Daniel
Vă aşteptăm cu mult drag!
Manager,
Alexandru Gavrilaș