Eşti aici

Expoziția de sculptură ”Eterna întoarcere” a maestrului Dumitru Radu

Data: Miercuri, 23 Februarie, 2022 - 17:00
Loc: Muzeul Bistrita, str. G-ral Grigore Balan, nr. 19

Muzeul Bistrița, secție a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud împreună cu Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi și Muzeul Național Brukenthal vă invită miercuri, 23 februarie 2022, de la ora 17.00, la expoziția de sculptură ”Eterna întoarcere” a maestrului Dumitru Radu.
Suflet răscruce, Dumitru Radu este un sangvin melancolic – sau, dacă vreți, un coleric fantast, deopotrivă contemplativ și ziditor. Un meșter insuflat de ethosul tradiției dar și un artist profund implicat în contemporaneitate și în modernitatea târzie. Știe să lucreze cu lemnul dar totodată și cu distrugătorul acestuia, cu focul în care topește și modelează metalul. Lucrează deopotrivă cu compasul, echerul, dalta și mistria, citind umanitatea nu doar în termenii tradiției creștine, ci și ca pe o caravană de persoane care, mânate de trompeta solului ceresc, încearcă să meargă pe drumul sinuos al fericirii, al eternității. De multe ori în sculptura lui Dumitru Radu se întâlnesc spirala sau roata ca o reflexie și o analogie la roata vieții, cuprinsă între cele două coordonate: nașterea și moartea. În acest sens, călătoria întoarcerii în sine, poate motivul cel mai drag lui Dumitru Radu, trebuie citită ca un drum prin viață, coborâre în sine, pentru ca mai apoi să existe o ascensiune celestă. Călătorie inițiatică, rătăcire și cale întru renaștere prin întoarcere la valoare, spirit și frumos.
Dumitru Radu etalează subtil existența omului în univers și căutarea acestuia în drumul său, în actul privirii, în actul trăirii. Evidenta sinceritate a artistului reprezintă implicit invitația adresată corpului și sufletului să zăbovească, să mediteze, să coboare și să se înalțe totodată de la prezentul teluric și până în misteriosul univers.

Vă așteptăm cu drag!

Manager,
Alexandru Gavrilaș