Eşti aici

Eșantioane de roci și Flori de mină din munții Rodnei

Data: Vineri, 27 Septembrie, 2019 - 17:00
Loc: Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna

Vineri , 26 septembrie 2019, ora 17, sub egida Complexului Muzeal Bistrita–Năsăud , la Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna va avea loc expoziția Eșantioane de roci și Flori de mină din munții Rodnei .
Expoziția își propune să aducă în atenția publicului vizitator , exponate din patrimoniul mineralogic și petrografic din bazinul minier Valea Vinului , Cobășel, Valea Blaznei.
Eșantioanele pe care le prezentăm sunt mostre de roci metamorfice din fundamentul cristalin al munților Rodnei și roci eruptive : andezite asociate cu roci de contact metasomatice (mineralizații de sulfuri metalice), scarne și corneene .
Asociația paragenetică de minerale numite și „flori de mină” s-a format în cadru procesului de segregație magmatică de contact, conținând sulfuri polimetalice ca : plumb, pirită, blenda, galena, calco-pirita, burnonit, detraiedit, marmatit precum și cuarț, calcit, aragonit.
Numitele „flori de mină” se găsesc în cuprinsul mineralizațiilor ce formează corpurile de minereu în cavități numite geode, pe fisurile rocilor precum și în materialul caolinos de umplutură.
Aceste „flori de mină” s-au găsit în lucrările miniere din Valea Vinului, Dealul Popii (Baia lui Schneider) și Cobășel (Galeria 1200).
O parte din eșantioanele prezentate fac parte din patrimoniul muzeului și din colecții particulare.
Expoziția va fi deschisă publicului vizitator în perioada 26 septembrie -18 octombrie 2019, la Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna.