Eşti aici

Craciun in Bistrita - Nasaud

Data: Joi, 20 Decembrie, 2018 - 10:00
Loc: Complexul Muzeal Bistrita - Nasaud, str. G-ral Grigore Balan, nr. 19 -

Argument de Crăciun
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud organizează prin Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, ca în fiecare an, transformând o excepție într-o tradiție, un șir de evenimente pline de culoare și de căldură, îngemănate în manifestarea ”Crăciun în Bistrița-Năsăud”; un ansamblu de evenimente care se subsumează bucuriei colective care ne îmbracă inimile. Timp de trei zile, respectiv 20 - 22 decembrie, instituția nostră vă propune ca să vă aplecați cu emoție și atenție asupra unor repere de bază ale ființei noastre naționale românești: obiceiul colindului, care este perpetuarea peste veacuri a tradiției apostolice a răspândirii veștii nașterii minunate din Bethleem; ateliere pentru creația podoabelor care subliniază, cu sclipici și veselie, spiritul bucuriei hibernale și a revederii celor dragi; recitaluri extraordinare ale unor eminenți artiști vocali și instrumentali; târg de produse tradiționale; împodobirea bradului de Crăciun în cel mai autentic decor, asigurat de căsuța țărănească din curtea Muzeului, unde ne vom bucura de sosirea lui Moș Crăciun, împreună cu micuții colindători.
Anul acesta a fost și este, prin excelență, Anul Unirii tuturor românilor. Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud dorește ca sărbătorile de iarnă, prilejuite de Crăciun și de Anul Nou, care și-au erodat caracterul etnic și tradițional prin renunțarea la părtășia bucuriei colective, pierzându-și semnificațiile cosmogonice, sociale și religioase, să redevină bucuria unirii dintre noi toți, ca mici și mari familii, ocazii ale unei re-Uniri a trecutului și prezentului, în speranța unui viitor frumos și bun pentru fiecare dintre noi.
Venirea iernii, primii fulgi de zăpadă care coboară pe umerii noștri, sufletele noastre mai bogate cu un an, toate acestea ne prilejuiesc, într-un calendar consacrat, un timp al bucuriei Nașterii lui Hristos și un timp în care ne împărtășim cu toții din bucuria sărbătorilor de iarnă. De aceea vă invităm să abordați, împreună cu colectivul instituției noastre, acest tip de sărbătoare ancestrală, care este un numitor comun al tuturor românilor, indiferent de geografia actuală unde viețuiesc, un izvor de valori umane și naționale comune. Vă poftim să celebrați, alături de noi, ideea de ”familie” lărgită la nivelul comunității, o ”mare familie” națională, din care toți simțim că facem parte.
Într-un ev al risipirilor și al uitării, vă invităm să trăiți, împreună cu noi, cei de la Muzeele de pe teritoriul întregului județ, încrederea în solidaritate, în frumos, în puterea emoției și a contemplației înțelesurilor celor mai de seamă moștenite de la strămoși. Pentru că sensul intim, cel mai adânc al Crăciunului, este bucuria trăită împreună cu cei dragi, într-un etos al iertării și împăcării, al reconcilierii și bunei voințe dintre oameni.

Manager,
Alexandru Gavrilaș