Eşti aici

100 de artiști în 100 de ani de artă românească (1900-2000)

Data: Vineri, 25 Septembrie, 2020 - 18:00
Loc: Muzeul Bistrita, str. G-ral Grigore Balan, nr. 19

100 de artiști în 100 de ani de artă românească (1900-2000)
Vino la Muzeul din Bistrița începând cu data de 25 septembrie 2020, ora 18.00, pentru a descoperi un altfel de secol XX, narat cu ajutorul penelului și măiestriei artistice! Într-o manieră extrem de rară în România zilelor noastre, expoziția 100 de artiști în 100 de ani de artă românească (1900-2000) combină diverse curente artistice specifice secolului extremelor: academism, simbolist, avangardist, art nouveau, modernism etc.
Grație colaboratorilor noștri, Asociația Octavian Smigelschi, Colecția av. George Șerban și Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Bistrița prezintă publicului una dintre cele mai mari expoziții dedicate artei românești, ce cuprinde peste 140 de lucrări, semnate de 100 de artiști precum: Theodor Aman, Tonitza, Brâncuși, Mutzner, Smigelschi, Câlția, Bernea, Brauner, Ilfoveanu, Apostu, Gorduz, Mitroi, Damian, Gheorghiu și Șetran cărora li se alătură reprezentanții Școlii de grafică Kazar. De la desen în cărbune la tuș, de la acuarelă la grafică și litografie, expoziția vine în fața iubitorilor de artă cu lucrări realizate în decursul unui secol. Evenimentul are un caracter inedit prin faptul că, după ce anul trecut s-a deschis la Oradea expoziția 50 de ani de grafică românească, evenimentul organizat acum la Bistrița dublează miza: 100 de ani ilustrați de realizările a 100 de artiști, mulți dintre ei cunoscuți la nivel internațional.
Lucrările ilustrează teme diverse și reprezentative pentru pictura românească a timpului: peisaje, natură statică, portrete dar și lucrări de avangardă. Toate pentru a evidenția geniul artistic românesc, demersul continuu între tradiționalism și inovație, fiecare pictor punându-și amprenta asupra modului de interpretare a temei, coloritului sau luminii.
În integralitatea sa, expoziția se constituie ca un important eveniment de restituire a unora dintre artiștii români dar și de promovare a celor din ultima jumătate a secolului XX. Un spectacol al artei care debutează la muzeul bistrițean vineri, 25 septembrie 2020, de la ora 18.00.
Vă așteptăm cu drag!
Manager, Alexandru GAVRILAȘ