Sie sind hier

Biserici medievale din Transilvania

Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud și Siebenbürgisches Museum Gundelsheim

Invită publicul, joi 22 august, ora 18, la vernisarea expoziției de acuarele Biserici medievale din Transilvania / Mittelaterliche Kirchen in Siebenbürgen ale Julianei Fabritius-Dancu, artistă cunoscută publicului bistrițean prin expoziția Bistrița în acuarele din anul 2005.

Artist plastic, etnograf, istoric de artă, Juliana Fabritius Dancu (1930 – 1986) a realizat de-a lungul timpului o amplă documentare în burgurile și satele săsești din Transilvania, înregistrând în acuarele imagini, chipuri și edificii, locuri istorice și monumente care dau identitate și farmec acestui spațiu.

Din sutele de monumente și zidiri puse pe planșetă cu multă sensibilitate și acribie, prin colaborarea Muzeului Sașilor Transilvăneni din Gundelsheim, oferim publicului o selecție de acuarele ale unor biserici reprezentative din diverse zone ale Transilvaniei, în cadrul manifestărilor legate de aniversarea a 450 de ani de la refacerea bisericii evanghelice din Bistrița.

Stau alături, într-o evocatoare interferență, biserici fortificate precum cele de la Slimnic (Stolzenburg), Prejmer (Tartlau), Feldioara (Marienburg), biserici urbane: Bistrița, Reghin, Agnita (Agnetheln), Sebeș (Mühlbach), biserici ale unor parohii sătești, impozante și reprezentative monumente gotice, precum cele de la Drăușeni (Draas), Valea Viilor (Wurmloch), Teaca (Tekendorf), sau Biertan (Birthälm).

Identificând unghiurile cele mai interesante, momente variate și reprezentări diverse, de la ansambluri monumentale, la detalii pitorești și forme arhitecturale semnificative avem un adevărat caleidoscop de volume, forme și stiluri, consemnate cu știință și redate într-o gamă coloristică vie.

După vernisarea expoziției va avea loc lansarea volumului bilingv Biserica evanghelică Bistrița 450 de ani, realizat de Fundația Culturală Nosa cu finanțarea Primăriei Municipiului Bistrița și a Asociației Sașilor HOG Bistritz-Nosene.V.

Director,
Corneliu Gaiu

Donnerstag, 22 August, 2013 - 15:00
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud și Siebenbürgisches Museum Gundelsheim