Eşti aici

„Semnele Ceriului” și „România – repere culturale”

Data: Joi, 28 Februarie, 2019 - 13:00
Loc: Muzeul Bistrita, Str. G-ral Grigore Balan, nr. 19

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud vă invită joi, 28 februarie 2019, de la ora 13.00 la vernisajul expozițiilor de artă fotografică „Semnele Ceriului” și „România – repere culturale”, expoziţii care îşi propun să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate, cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arta şi arhitectura tradiţională din România cât și valorile culturii noastre naţionale, recunoscute pe plan mondial. Fotografiile vor fi expuse în perioada 28 februarie – 25 martie 2019 în sălile de expoziţii temporare ale secţiilor Etnografie și Artă Contemporană ale Muzeului Bistriţa.
Expune artistul Ilie Tudorel, membru al Uniunii Artiştilor Plastici (U.A.P.) sucursala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art” și preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.
Artistul a fost prezent în peste 100 de expoziţii de artă fotografică, din care 51 de expoziţii personale şi 53 expoziţii de grup în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina.
Expoziţia „Semnele Ceriului” este închinată boltei cereşti, un subiect fascinant al tradiţiilor româneşti ce fac parte din patrimoniul material şi imaterial tradiţional. Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României. Prezenta expoziţie este completată de un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare cu titlul „Constelaţii Româneşti Tradiţionale” în care s-au consemnat 39 de constelaţii româneşti, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Expoziția este însoțită de nouă monitoare pe care rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii.
Expoziţia „România – Repere Culturale” prezintă într-un număr de peste 50 de lucrări de artă fotografică, în care regăsim cele mai importante repere culturale din cadrul patrimoniului cultural (inclusiv tradiţional) tangibil şi intangibil al României. Această expoziţie este o provocare pentru vizitatori de a redescoperi minunata cultură românească, îmbogăţindu-se sufleteşte cu noi şi bogate informaţii culturale şi spirituale ca repere culturale. Expoziţia a fost inclusă în cadrul Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmari” ediţia a VII-a, 2019.

Vă așteptăm cu drag!

Manager,
Alexandru Gavrilaș